Please sign in so that we can notify you about a reply
Opis
SLADIĆ
Latinski naziv i familija : Glycyrrhiza glabra L. (Fabaceae)
Stabljika je uspravna a koren razgranat, slatkog ukusa i žut iznutra. Listovi su neparno perasti sa 4-8 pari listića. Listići su jajsto-eliptični (2-5cm) na vrhi zaobljeni sa kratkom bodljom, peraste nervature. Cvetovi (1-1,3cm) su grupisni u grozdastim cvastima, a krunica je ljubičasta. Raste u jugistočnoj Evropi, centralnom i istočnom mediteranu, na suvim ili umereno vlažnim livadama i peskovitim područjima.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen i oljušten koren (Liquiritiae radix/Glycyrrhizzae radix mundata)
Hemijski sastav : Koren sladića sadrži triterpenske saponine, flavonoide, kumarine, sterole, skrob Upotreba : Aktivni sastojci slatkog korena povoljno deluju na razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja; deluju protivupalno; olakšavaju pražnjenje; deluju na smirenje grčeva glatke muskulatrure; ublažuju tegobe kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu; deluju na funkcije nadbubrežne žlezde. Delovanje je potvrđeno mnoštvom farmakoloških studija
Ograničenja u upotrebi : Kod osoba sa kardio-vaskularnim smetnjama gde dolazi do zadržavanja natrijuma i hipokalemije ; kod šećerne bolesti, kod terapije hormonskim preparatima i oštećenja jetre upotrebu treba ograničiti. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Koren sladića ne treba koristiti duže od 4-5 meseci.
Način pripreme i upotrebe čaja : Pola kašičice usitnjenog slatkog korena preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 5 minuta procediti. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od 4-6 nedelja.
Sladić ( Liquiritiae radix ) ulazi u sastav čajne mešavine broj : 41