Please sign in so that we can notify you about a reply
Opis
IĐIROT
Latinski naziv i familija : Acorus calamus L. (Araceae) Opis : Rizom je debeo, dugačak, karakterističnog, aromatičnog mirisa. Stabljika je spljoštena, listovi su dugački i uzani. Klip je cilindričan, koso postavljen sa mnogo sitnih žutozelenih cvetova. Raste u Evrpoi, Aziji, Severnoj Americi po močvarama i na obalama reka.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen rizom (Calami rhyzoma)
Hemijski sastav : Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob
Upotreba : Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja U narodnoj medicini se koristi: Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja
Ograničenja u upotrebi : Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona
Način pripreme i upotrebe čaja : Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) hladne vode i kratko prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta. Procediti i piti 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja, pola sata pre jela.
Iđirot ( Calami rhizoma ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 9, 54
Pakovanje : 80g