Please sign in so that we can notify you about a reply
Opis
Latinski naziv i familija : Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae)
Opis : Zimzelen, veoma aromatičan žbun sa uspravnim, mrkim granama. Listovi su igličasti i kožasti, celog oboda. Sa lica su sjajno zeleni i imaju brazdu od glavnog nerva. Cvasti su sa 5-10 cvetova. Pršljenovi sa cvastima su grupisani u grozdove. Krunica je ljubičasta. Raste na Mediteranu a gaji se u kontinentalnom delu zemlje.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen list (Rosmarini folium)
Hemijski sastav : List ruzmarina sadrži etarsko ulje (1-2,5%), flavonoide, rozmaricinsku kiselinu, ditrepene, triterpene
Upotreba : Za bolju prokrvljenost kože, kao sredstvo za ublaženje grčeva, stimulisanje lučenja žuči, olakšanje varenja i eliminaciju gasova. Povećava prokrvljenost srčanog mišića.
U narodnoj medicini se koristi : Za olakšanje varenja, spolja kod reumatizma, mijalgija i neuralgija, u kupkama za draženje kože. Koristi se i kao antioksidans i kao začin u prehrambenoj industriji.
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku lista ruzmarina preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja.
Pakovanje : 80g